tisdag 31 januari 2012

Kusin vitamins aprikossås

Jag har världens bästa och roligaste kusin. Hon är några år äldre än jag och när jag var liten var jag ganska blyg för henne. Jo, för jag bodde ju på landet och talade blekingska, hade fräknar och glasögon medan hon bodde i sta'n, talade göttebosska änna och hade hår som Agneta Fältskog... Numera är min beundran för henne lika stor även om jag inte är så blyg längre. Kusinen är en virtuos i köket och hennes matlagning är vida berömd och omtalad.

Anka med apelsinsås, pralinétårta, hummersallad och inte minst hennes sallader. För att inte tala om hennes Cosmopolitans! De slår Elite plazas dito, jag lovar. För länge sedan fick vi smaka en fantastiskt god aprikossås på en av de mytomspunna middagarna. Jag vill minnas att vi åt den till kyckling. Glöm bara inte att den måste förberedas kvällen före. Å andra sidan är det en enkel förberedelse...


Carinas aprikossås

Bild: www.kungmarkatta.se


10 torkade aprikoser (+3 dl vatten för blötläggning)
2-3 schalottenlökar
1 msk margarin
1 dl vitt vin
½ msk grönsaksbuljong
½ msk asiatisk chilisås
¼ krm cayennepeppar
2 msk margarin

1. Slå kokande vatten på aprikoserna och låt dem ligga i blöt över natten.
2. Strimla löken och bryn den i 1 msk margarin. Tillsätt vin, aprikoser, buljong och blötläggningsvatten. Låt småputtra under lock tills aprikoserna har mjuknat helt.
3. Mixa slätt, späd eventuellt med vatten. Smaksätt med chilisås och cayennepeppar. Hetta upp och vispa i 2 msk margarin, lite i taget.

Min kusin är som en syster för mig. Mina barn har utnämnt henne till moster, och den titeln bär hon med stolthet!

Lavendelsocker och broschen från Ryssland

Jag måste berätta att lavendelsockret jag tillverkade häromdagen nu doftar nästan oanständigt ljuvligt om man gläntar på locket!

Bilden är verkligen inte snygg eller tjusig men det gick fort att fota och jag SKA hälla över sockret i en finare burk, men jag har ju så lite TID jämt. Jag vill pyssla så mycket MER men tiden finns ju aldrig där. Hur sjutton ska man lösa detta? Hur gör ni för att hitta tid?

Av gulliga vännen Pernilla fick jag i början av januari en hel påse med färska och saftiga vaniljstänger, doftande och underbara direkt från Uganda. Vilken vän, va? Precis såna presenter som jag älskar!

Jag tänkte att när jag använt vaniljfröna i stången till olika godsaker ska jag lägga "skalet" i strösocker.


Det blir inget långt inlägg i dag, men jag vill visa en bild på den fina brosch jag fick i julklapp av stora F. Det är en tjej i Ryssland som säljer sina egna handgjorda smycken via Internet. Stora F har verkligen hittat rätt smycke till mig som älskar att cykla. Jag cyklar utomhus och dessutom kör jag cycling/spinning på gymmet så att svetten lackar.

Visst är den fin, min brosch?

måndag 30 januari 2012

Lavendelskorpor från Rosendals trädgårdscafé

Min örtagård!
Igår bakade jag de godaste små skorpor med lavendel som jag själv odlade i somras. Då stod lavendeln hög och blommande, lila och underbart doftande i kryddlandet i kolonin. Jag skördade blommorna i omgångar och torkade dem på brickor. Sedan har de legat i mitt skafferi och inväntat min inspiration. Och igår infann den sig alltså. Jag blandade torkade lavendelblommor med strösocker i en glasburk. Det doftar otroligt gott!!!

Detta socker använde jag sedan vid bakningen.

Jag använde ett recept från Rosendals trädgårdscafé, eftersom jag älskar dessa. De är pålitliga och jag har aldrig misslyckats med någon enda kaka därifrån.

Nåväl. Så här gjorde jag:

Lavendelskorpor

120 g sötmandel, hackad
2 ägg
2 dl lavendelsocker 1 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad choklad (jag blandade de sorter som fanns i skafferiet, vit, mörk och ljus)

Blanda mandel, ägg, socker och salt. Tillsätt 3 dl av vetemjölet blandat med bakpulvret, därefter den lätt mjölade chokladen. Till slut blandas resten av mjölet ner lite i taget. Passa så att det inte blir för mycket.

Rulla ut två eller tre längder som läggs på smord plåt. Om du vill ha tjocka skorpor och inte så många - välj två länder. För många små skorpor - gör tre längder.

Grädda i 180 grader i 15-20 minuter. Skär längderna i skorpsnittar och torka dem i 100 grader i 30-40 minuter. Låt dem ligga på en bricka i rumstemperatur över natten innan du lägger dem i en burk med lock. Viktigt är att skorporna är torra så att de inte blir mjuka. Då möglar de lätt och dessutom ska skorpor vara torra och hårda.

Bild från bloggen Alexandras örter
För er som inte besökt Rosendals trädgårdscafé rekommenderar jag starkt ett besök nästa gång ni är i Stockholm. Allra vackrast är där på vår/sommarsäsongen men även hösten är ljuvlig. Vintertid har jag aldrig varit där, men jag vet att de har öppet även då.

söndag 29 januari 2012

Pysselsöndag med burktema

I dag har varit en lååång dag med mycket grejande. Jag har städat en hel del, vilket inte var särskilt roligt. Dock behövligt... Tränat spinning har jag också gjort - ett 60-minuterspass där jag gav allt och lite till. Spinning gör mig hel och jag mår så fantastiskt bra efter ett pass. Utmattad men stark i kroppen!

Jag kände för att göra något av mina tomma och urdiskade konservburkar, när jag duschat och återhämtat mig. Först bankade jag till den vassa innerkanten lite, med en hammare. Det var pilligt men det gick.

Sedan plockade jag fram de fina papperna från Graphic 45, som finns att köpa i de flesta välsorterade scrapbookingbutiker. På nätet är de lätta att få tag i bl.a. hos http://www.kristinasscrapbooking.se/

Jag älskar pappersserierna från just Graphic 45 men även Prima marketing och Maja design.

Jag skar till de dubbelsidigt mönstrade papperen och använde dubbelhäftande syrafri tejp att fästa papperet med. Spets, etiketter och snören letades fram ur gömmorna. Jag tycker att de blev ganska fina... Vad tycker ni???


Men vad ska man ha dessa till då? Tja, man kan lägga småprylar utan hemvist i dem. Man kan ha dem som sockerskål och pennställ. Eller så kan man ge bort dem med kakor eller godis i.

Man kan sätta ett värmeljus i.

Eller så kan man fylla dem med jord och odla fröer i dem...


Jag fick ett ryck till lite senare pch bakade lavendelskorpor, som just nu ligger på tork. Jag och lilla B var tvungna att provsmaka dem till kvällsteet och vi blev väldigt nöjda med resultatet. Det var lavendeln från min odling i somras som nu kom till pass. Det får bli recept och bilder i morgondagens inlägg. Kram och sov gott alla fina!

Fina burkar och goda vännen

I veckan fick jag ett oväntat paket. Ett tjockt kuvert med okänt innehåll. Jag tror att alla förstår vad jag menar om jag skriver att det är lite pirrigt att öppna ett tjockt kuvert med okänt innehåll. Särskilt om adressen är handskriven på kuvertet... Jag hade mina aningar om vem avsändaren var, men helt säker kan man ju aldrig vara.

I kuvertet låg ett handgjort namnasdagskort - jättefint med blommor och matchande färger på papperen. Vidare små presenter som verkligen visade att avsändaren vet vad jag gillar. Visst blir man glad så in i märgen av andras omtanke!? Jag fick en tår i ögat och en varm klump i hjärtat. Tack finaste Sanna för att du så ofta gör mig glad! Vi ses inte ofta på grund av avståndet och andra praktiska saker som tid, men du är så ofta i mina tankar.

En av presenterna var söta små tygrundlar med tillhörande snöre, att sätta på glasburkar. Jag slet genast upp plasten och fixade till två snygga burkar i skafferiet. I den ena är det torkade fikon som jag ska göra fikonmarmelad av. Den andra innehåller valnötter som är en av basvarorna i vårt hushåll. I müsli, i bröd, i pastasåsen, i sallader...

Visst blev burkarna gulliga så här!? Jag avskyr nämligen plastpåsar i skafferiet. För att antal år sedan fick jag mjölbaggar i precis ALLA skafferivaror och sedan dess bor det mesta i burkar och täta lådor. Jag önskar dock att jag hade ett stort skafferi där jag kunde rada upp alla vackra burkar på rad och mer tid att pyssla och lägga in gurka m.m. Tid är en bristvara hos pysseltokiga, eller hur? Hinner ni göra allt det där roliga ni vill? När i så fall?

Jag har tydligen varit snäll (för ovanlighetens skull), för jag fick ytterligare en present i veckan som gick. Lilla B gav mig ett presentkort på http://www.klaraform.se/ vilken är en av mina favoritaffärer på nätet. Jag slängde mig på datorn och in i köpparadiset. Där beställde jag en superfin silikonform med rosmönster. I den kan man göra antingen pyttesmå kakor eller stora praliner. Underbar förpackning till och med! Dessutom beställde jag en liten spade att pilla med. Man kan pilla kakor, deg och lite allt möjligt med en sån liten spade. Stekspadarna är alltid för stora och osthyveln funkar också dåligt. Tack söta lilla B för att du gjorde din mamma så glad!!!


lördag 28 januari 2012

Vinn hos Farmor Majs skafferi

På fina bloggen Farmor Majs Skafferi kan du vinna något ur sortimentet. Kika in där och se alla fina saker som finns till försäljning. Lämna en kommentar hos http://coquina.blogg.se/ också så är du med i tävlingen!

Tävlingsregler:

1:a pris - Presentkort värde 300 kr hos Farmor Majs Skafferi
2:a pris - Presentkort värde 150 kr hos Farmor Majs Skafferi
3:e pris - Presentkort värde 100 kr hos Farmor Majs Skafferi

För 1 lott - Gå in på
Farmor Majs Skafferi och hitta en produkt du skulle välja om just du vann. Skriv ner produkten samt varför just du ska vinna i en kommentar i ett inlägg på http://coquina.blogg.se/

För 2 lotter - Gilla
Farmor Majs Skafferi på Facebook
För 3 lotter - Länka tävlingsbilden med bildtext på din blogg/Facebooksida.

Lördagspromenad till Erikshjälpen

I dag har lilla B och jag varit på fyndjakt. Vi styrde kosan till Erikshjälpens second hand en bit från vårt hem, där rara tösen Vanessa arbetar i caféet på lördagar. Kaffe och kaka var målet men vi hade också tankar på att hitta något vackert, nödvändigt och oumbärligt för mitt hem och lilla B:s kommande hem.

Bild: http://www.svenskt-porslin.net
Assietten till höger är gjord av Rörstrand på 1960-talet och jag hittade fyra stycken felfria för endast 35 kr. Jag älskar 60-talsporslin och då gärna gult eller grönt.

Förutom detta klipp köpte jag ett par svarta i stort sett oanvända moccapumps för 75 kr samt ett mjukisdjur till vovven som fyller sju år imorgon. (Jo, jag är säker på att han förstår att han fyller år!). Han älskar att öppna paket och ska få riva lite i papperet innan han hittar den vackra vita hunden för tolv kronor...

Väl hemma läste jag ut Kråkflickan som slutade med en cliffhanger som hette duga! Hur ska jag kunna vänta på nästa del i triologin??? Visserligen gissade jag rätt tidigt vem mördaren var men det är ändå spännande som sjutton.

Till middag komponerade jag en rätt med inspiration av Jamie Oliver. I en av hans kokböcker har han ett recept på fyllning till ravioli. Av detta recept skapade jag följande:

Färsk tagliatelle med ricotta, parmesan och pinjenötter

 1 pkt färsk pasta
1 påse pinjenötter
1 lagom bit parmesanost
1 burk ricotta
1 äggula
1/2 dl grädde (sojagrädde för min del)
1 pkt kalkonbacon
1/2 gul lök
riven muskot
salt
svartpeppar
färsk basilika
lite smör

Rosta först pinjenötterna i stekpanna. Passa dem noga så att du inte bränner dem! De är dyra och lättbrända. Låt svalna.

Hacka och fräs den gula löken tillsammans med finhackat bacon i lite smör. Krydda med svartpeppar och muskot.

Blanda ricottan med äggulan, riven parmesan och grädden. Blanda i bacon/lökfräset. Koka pastan och blanda med ricottakrämen. Blanda i hackad basilika efter behag. Salta en aning.

Servera pinjenötterna som tillbehör samt gärna en bit parmesan att riva över sin tallrik. Lite gott bröd och en sallad passar bra till. Vi åt färsk spenat till.

Vad äter ni för gott en lördagskväll som denna???



torsdag 26 januari 2012

Asiatiska kryddor

Jag är nog lite av en fanatiker när det gäller kryddor. Jag har visserligen mina favoriter men köksskåpet och lite till är belamrat med olika kryddor som används mer eller mindre ofta. De asiatiska kryddorna är många och inte alltid så lätta att hålla isär. Dessutom är jag ganska bekväm och köper gärna färdiga kryddblandningar. Jag menar en krydda som bockhornsklöver använder jag inte jätteofta. Så synd då att köpa en burk som står och blir gammal. Jo, för kryddor har bäst före-datum!

Till middag i dag lagade jag en thai-inspirerad gryta med risnudlar till. Jag wokade gul lök, vitlök, strimlad morot, strimlade bambuskott, röd paprika och bok choy, som är en kinesisk bladgrönsak. När allt frästs upp hastigt hällde jag på kokosmjölk och en påse Paneng från Santa Maria. Det är en bra genväg när man inte orkar fundera på vilka kryddor man ska välja. Jag puttade i en burk fina räkor också, såna där i lake från kyldisken ni vet. Till detta risnudlar och räkchips. Mums!

Bok choy brukar jag inte köpa eftersom
den finns i asiatiska butiker men i förrgår hittade jag den på COOP och
för bara 15 kr dessutom!!! Jättegod och full av nyttiga vitaminer. Smaken påminner en aning om mild ruccola. Det är nog den mjuka senapssmaken som jag tycker är så god - inte alls så rå som ruccolasmaken.

En annan asiatisk krydda som är mycket god är den thailändska basislikan. Med en svag lakritssmak och god hetta passar den fint i thai-mat , särskilt i rätter med ostronsås tycker jag.
Kaffir-limeblad är en annan krydda jag har svårt att klara mig utan. Ibland köper jag färskfrysta i asienlivs men annars går det rätt bra med kryddhyllans krossade limeblad i påse. Jag har för mig att det är Santa Maria som gör dem också. Lila/blå förpackning om ni vill veta.

Andra oumbärliga kryddor och såser är färsk ingefära, citrongräs, hoisinsås, fisksås, koriander (jag ääälskar koriander) och sesamolja. Jag tror att jag har fått min inspiration av Monika Ahlberg som just varit i Thailand och nu bara sprutar ut thai-recept på sin blogg.

Vilken är er favorit när det gäller mat från Asien? Indiskt? Thai? Sushi eller kanske gammal hederlig kina-mat? Kommentera och berätta!




Jag har blivit mormor!

Stora F har skaffat sig en äkta lussekatt! Jo, det är sant. Den vackra kissen kommer från Spinneriet i Hallsberg där stora F arbetar ibland.

Där finns kissekatter som deras ägare tröttnat på och då tar stora F och andra hand om dem och letar efter nya ägare. Hur som helst fick Lucia, som missen heter, flytta hem till stora F och ännu större M. Hon kommer att behöva banta en aning då hon är ganska väl tilltagen, så jag sände henne två möss att jaga. Denna motion kommer att göra henne gott hoppas jag.

Så här kommer dagens pysseltips! Om du ska ge bort något till någon - lägg det i en cellofanpåse, sätt dit en fin pappersetikett, pimpa med en tag eller blommor och nitar, vackra band eller vad du nu har liggande.

Nästan alla presenter blir superfina om du bara förpackar dem vackert. Ibland bakar jag biscotti och stoppar i cellofanpåsar. På med pappersetikett och lite vackra bokstäver, gärna receptet textat på en hoprullad pappersbit, knyt med sidenband. Voilá!

onsdag 25 januari 2012

Santiagokaka

Den här kakan är från AlltomMat nr 4 2008, och alla jag har bjudit på en bit, älskar den! Lätt, luftig och fantastiskt smakrik passar den bra ihop med en kopp te eller varför inte kaffe? 
Bild: www.mutech.co.uk

Ca tio bitar

Ingredienser
100 g  smör
200 g  sötmandel
4 st  ägg
2,5 dl  strösocker
0,5 dl  vetemjöl
1 st  citron, rivet skal

1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt.
 2. Rör försiktigt ner mandel, mjöl, smör och rivet citronskal. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
 3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna och pudra över florsocker.

Ny variant på te-påse-förvaring!

I dag fick jag bilder av en av mina läsare. Hon hade också gjort te-påsar fast lagt dem i en fin burk, istället för en cellofanpåse som jag. Hon hade gjort påsarnas pappers-tags med temat "trav" eftersom mottagaren gillar just trav. På lapparna står "V som i vinnare", "H som i Harry Boy" osv. Detta är ju en kul idé kan jag tycka - man kan ju ha olika teman, vilka som helst. Hundtema eller kaktema eller påsktema eller... Listan kan göras lång.
Påsarna har lagts i burken...
...som sedan fått ett fint papperslock!


Spana in finaste tjejerna på musmattan till höger - lilla B och stora F!

Från samma läsare fick jag ett vackert namnsdagskort igår, på Erika-dagen. Kortet är så fint och så välarbetat med två av mina favoritfärger - grönt och brunt. Se själva hur finurligt papperet har öppnats för att bilden ska "titta fram" och samma sak med spetsen.
Embossat, klippt och fixat!

Lägg märke till de fina nitarna och nålen genom pappersfliken!

tisdag 24 januari 2012

Ib laursens skålar!

På bloggen http://coquina.blogg.se/ kan du vinna en superfin skål från danska Ib Lursen! Klicka dig in där och se själv!

Ny kudde

I söndags hittade jag den sötaste kudde jag sett på länge! HemTex, denna vanligtvis ganska beige och trista butik, hade tagit hem en kudde med ett motiv som passade mig bättre än bäst. Mitt hem är ganska grått, svart och beige, och frånsett köket är det mesta av min inredning ganska färglös. Jag tycker att heminredningsreportage med mycket färg kan vara piffiga men när det kommer till mig själv blir jag trött av för mycket färg på så väl inredning som kläder.

Tapeten bakom soffan är från Cole & son och den dag jag flyttar måste jag nog köpa ett par rullar av den tapeten och sätta upp i min nya lägenhet.

Kudden föreställer två franska bulldoggar, en som är väldigt lik min lille Goliat och en svartvit. Normalt sett gillar jag inte tryckta djurmotiv något vidare men den här var på pricken, både i färg och motiv. Det fanns även tallriksunderlägg i plast och jag köpte två mest för skojs skull. Tröttnar jag på dem kan jag alltid ha dem under hundarnas matskålar...


Fransk bulldogg är i mitt tycke en av de charmigaste hundraserna. Glad, busig, snäll, lätthanterlig och lagom i storlek. Nackdelarna är kanske att den är dyr (ca 20 000 för en bra hund), snarkar ofantligt högt och släpper ut en hel del gaser som kan få tapeterna att trilla ner, allra minst. Min lille Goliat är min stora kärlek på senare år. Han är en enormt rar och snäll liten hund som alltid gör sitt bästa. Som ensam valp i sin kull vande han sig vid att vara själv en del och därför är han kanske inte den mest sociala hund jag mött. Å andra sidan är vår andra hund översocial, och tjuter som en stucken gris när han tror att han ska bli lämnad ensam hemma.

Goliat kommer inte över stocken i skogen!
Nu vet jag att en del av mina läsare känner Goliat och någon har själv hund, men lämna gärna en kommentar. Vad gillar ni för hundraser? Eller är ni kattmänniskor? Berätta!

Jag passar även på att länka till fina bloggen http://www.hildashem.se/ där en mysig tävling pågår. Klicka er in där och lämna en kommentar så kan ni vinna finaste tavlan.

måndag 23 januari 2012

Onödiga köksprylar?

Finns det saker i ditt kök som du ibland funderar på att slänga? Maskiner eller verktyg som du inte använder? Porslin som du "borde slänga" men ändå behåller som hyllvärmare och tänker att du nog kommer att få användning av trots allt? Du är inte ensam. Alla har vi hyllvärmare i våra köksskåp som vi tvekar på att göra oss av med.

Själv samlar jag på elektriska köksmaskiner, trots att mitt kök är pyttelitet och saknar bra förvaringsmöjligheter. Riskokare, citruspress, chokladsmältare, äggkokare, tre olika matberedare, stavmixer, brödrost, elvisp, blender, soda stream, glassmaskin etc. De flesta använder jag faktiskt men äggkokaren går ju inte direkt varm. Min högt älskade fritös gick i graven i höstas vilket man kan se på två olika sätt. Bra - friterad mat är ohälsosam. Dåligt - friterad mat är god, inte minst hemgjorda pommes frites.

Jag längtar efter ett jättestort kök med massor av plats för mina apparater. Jag är nämligen övertygad om att en anledning att de inte används är att de står i sovrummet, längst in i köksöverskåpet eller under sängen. Vad tror ni läsare? Har ni några sådana där maskiner som ni har lite dåligt samvete över? Som ni "borde" göra er av med men inte riktigt vågar eftersom de var en present från moster Gullan, julen -81?

Jag har hittat en fantastisk hemsida med köksgrejer som jag bara VILL ha. Klicka här för att se själv: http://www.chefoco.com/ Man kan t.ex. köpa formar för att baka mustaschkakor! Vilken oumbärlig pryl. Eller en stämpel för att säkra att kakorna är hembakade.

Skärbräda med linjal är en annan pryl som kan te sig oumbärlig för den petige. Jag tänker på min J, hrm, som är hyfsat noggrann, för att inte säga petig, tralalala. Inte om ni frågar honom förstås... Men fint blir det när han gör något förstås!


För några veckor sedan vann jag en utlottning hos gulliga Sofia med bloggen http://sofiabakar.blogspot.com/ Jag vann tre supersöta matrusckor i vit plast, med förvaring inuti, precis som de där ryska gummorna man hade som liten.

På Chef o co kan man köpa dessa fina gummor som dessutom fungerar som måttsats med amerikanska cup-måttsystemet.

Jag har inte bestämt mig för om jag ska ha dem som förvaringsgummor eller måttgummor. Har ni några idéer på vad jag kan ha i dem?

söndag 22 januari 2012

Böcker är livet

För mig är böcker något av det viktigaste som finns. Inte bara för att jag arbetar som svensklärare utan för att böcker alltid haft en väldigt stor plats i mitt liv. Jag tycker om att läsa nästan hela tiden, och skulle gladeligen kunna spendera ett fletal timmar om dagen med en god bok.

Stora F skickade mig en härlig länk för ett tag sedan, med bilder som en bokälskare nog måste betrakta som rena pornografin. Klicka HÄR för att se själv! Jag drömmer om en lägenhet med ett bibliotek, fullt med böcker och en läsfåtölj med ett litet bord. Om jag ska ta ut svängarna ordentligt skulle det vara ett stort rum med en smal trappa upp till ett torn med läsplats. Ett torn med fönster upp mot stjärnhimlen och dämpad belysning.

Bild från http://www.yfronten.blogg.se/
Den här bilden visar ett hus som jag skulle kunna tänka mig i nödfall. Jag vill ju helst bo i lägenhet men ett hus som detta skulle möjligen kunna få mig på andra tankar...

Men åter till böckerna... Jag läser gärna deckare, vilket inte är helt rumsrent när man är språklärare. Man förväntas läsa Solsjenitsyn och Kafka och fundera på svåra ord. Jag är nog inte en svensklärare i så fall. För övrigt har jag allvarliga funderingar på att sluta arbeta som just svensklärare. Det är ett av de mest otacksamma jobb man kan ha. Men det ska jag inte fördjupa mig i här.

Just nu läser jag Kråkflickan av Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist. Det är en lite annorlunda historia. Den handlar om någon som mördar invandrarpojkar - det är så långt jag har kommit hittills. Boken är första delen i en triologi som enligt kritiker "sopar" banan med Stieg Larssons böcker.

Jag läser ofta deckare fast det anses som "dålig" läsning bland finkulturella. För mig är deckaren nog vad TV-serierna är för många andra - avkoppling. Jag vet ungefär vad som kommer att hända och måste inte engagera mig till tusen, utan blir lite skrämd och road av handling och karaktärer.

Mina favoriter är isländske Arnaldur Indridason och engelske Peter Robinson. Elisabeth George får också vara med på min topp-tre. Gillar du inte att läsa "vanliga" deckare kan dessa nog passa dig. Bra karaktärer, hållbar intrig och en trovärdig spänning.

Parallellt med deckaren läser jag också Kerstin Ekmans omskrivna "Grandfinal i skojarbranschen". Jag har laddat ner den på min I-pad, som jag avgudar. Det trodde jag inte när jag "fick den" på jobbet. Men den har allt. Jag slipper släpa på flera böcker, anteckningar och dator för att kunna nå Internet. Allt finns på min lilla padda!

Läser ni deckare, bloggvänner, eller är det förbjuden läsning som ni skäms för och ägnar er åt i smyg? Kommentera gärna inlägget!

lördag 21 januari 2012

Femte och sista matinspiratören

Nu är det ju säkert inte sista matinspiratören, men eftersom jag förut meddelat att jag skulle skriva om fem inspiratörer, så får detta bli femte och avslutande i den sviten i alla fall. Nummer fem är faktiskt två personer i en, dvs. två systrar som skrivit kokböcker tillsammans. Jag menar naturligtvis Lisa och Monica Eisenman som är författaren till böckerna Sommarens söta, vinterns söta, Två systrar söta osv. Deras senaste bok heter Mingelmat och handlar precis om det som titeln utlovar. Plockmat på olika sätt - något jag älskar.


Bild: Boken Vinterns söta, i min egen ägo

När jag var på Bokmässan i september förra året, var syrrorna där och gjorde reklam för sin bok. Om jag inte hade varit en så mesig person hade jag gått fram till dem och talat om hur mycket jag gillar deras böcker. Men jag vågade inte. Det känns som om man, i min ålder, är lite "star struck" om man talar om för sina "idoler" att man gillar dem.

Den enda kändis jag kom nära på mässan var Lasse Kronér, som stod i samma bokmonter som jag och spanade in barnböcker. Lilla B var lite arg efteråt och tyckte att jag skulle bett om en autograf. Kanske ville hon klistra in den i hans berömda bok "Åttio goda mackor", hahaha! Vi har den boken hemma och brukar skoja om att den nog inte sålts i så många exemplar. Inget ont om Lasse Kronér men det är kanske inte främst som kock jag ser honom...

Nåväl... Systrarna Eisenman är två kloka och vackra systrar som gör de mest underbara bak-kak-böcker. Recepten är gudomliga och bilderna får mig att drömma mig bort i kak-landet där husens väggar är av pepparkaka och fönstren av kristalliserat socker. I vaniljträden växer drömkakor och gruset på gångarna är non stop. I dammen simmar godisfiskar omkringi hallonsoda...  Ja, det är lätt att drömma sig bort.

Systrarna är födda i USA men har förutom amerikanskt påbrå, växt upp i Etiopien, Frankrike och Spanien. Och så lilla Sverige då - vilken tur för oss! De har drivit ett framgångsrikt café, som nu tyvärr är nedlagt, och skrivit åtskilliga kokböcker. Numera är de frilansande matskribenter och matkreatörer, vilket härligt yrke, va?!

Recepten är av olika svårighetsgrad och det finns något för alla smaker. Ni hittar deras hemsida HÄR!
Ett av mina favortirecept finns i boken Vinterns söta. Till och med min rektor går i spinn när jag bakar dessa kakor och tar med till jobbet. Nu får jag inte göra det eftersom det är nötförbud på alla skolor, men det HAR hänt att jag gjort det på något lov då alla elever är borta.

Om man själv inte har tid eller lust att baka kan man som på bilden ge bort ingredienserna i en fin burk med receptet vackert textat på en liten lapp. Perfekt gå-bort-present om ni frågar mig. Då kan den som får presenten baka när det passar henne eller honom. Bara tillsätt smör - du behöver inte fundera på om du har de andra ingredienserna hemma. Smart, va?


.







Alla bilder är inscannade ur boken Vinterns söta.

fredag 20 januari 2012

Pandoras ask... nästan

För något år sedan fick min kusin (Vitamin) lite saker av sin väninna, vars mamma gått bort. Den här fina asken tog hon hem för att ge till mig, snäll som hon är. Asken är fin bara att se på men om man öppnar den är den lite åt Pandora-hållet.
Det är en sy-ask komplett med trådrullar, som åker ut när man drar i en liten spak, och nålar m.m. bakom. Medge att den är ursöt!? Likt myten känner jag att den här asken symboliserar det hopp jag har om att någon gång uppbåda tålamod nog för att sy något.
I den grekiska mytologin, fick Pandora en ask som hemgift. När hennes man Epimetheus öppnade asken flög farsoter, plågor och hemsökelser ut över världen. Det enda han lyckades stänga inne var hoppet.





Indiska stämplar

I början av januari kom min härliga kusin Vitamin hem från sin resa i Indien. Hon hade upplevt en massa spännande saker som alltid och givetvis hade hon med sig presenter hem till oss i familjen. Kusin Vitamin är en fantastisk kvinna som flyger och far runt vårt jordklot och snart har hon varit överallt. Nästan.

Jag fick jättefina stämplar till min scrapbooking! De är handgjorda och underdelen är av trä. De är lite stummare än vanliga stämplar som man köper här hemma, men jag lade papperet på ett lite sviktande underlag och då "tog" de bättre. Tänk vad roligt! Ingen annan svensk lär ha samma fina stämplar som jag.

Tänk vilket pilljobb någon har haft med att sitta och karva ut mönstret i den här stämpeln. Själv hade jag inte haft tålamod till hälften!

torsdag 19 januari 2012

Pysselkväll med lilla B

I dag hittade jag en fantastiskt fin blogg - Hildas hem. Det är nog en av de mest inspirerande pysselbloggar jag träffat på. Hennes alster är så fina och har liksom extra allt. Kika in där om du vill inspireras och bara njuta av vackra bilder. Recept på goda kakor m.m. hittar du också.
Bild: www.hildashem.se

Mycket inspirerad av denna blogg tillverkade jag och lilla B lite fina tepåsar att ge bort till någon som vi tycker om. Först pillade vi bort pappersbiten på snöret och ersatte den med en ny dubbelvikt av scrapbookingpapper. Jag har en hel låda med rester som kommer väl till pass när jag göra sådana här saker.

På pappersbiten limmade vi en blomma, en bokstav eller lät den bara var en vacker pappersbit. Sedan stoppade vi tepåsarna i cellofanpåsar och gjorde en förslutning av papper som vi dubbelvek och häftade fast i påsens övre del.